Nieuwe spellingsregels 2021

Spellingsregels

De spellingsregels werden in het voorjaar van 2021 aangepast. Wat is er zoal veranderd?

‘Beter dan’ of ‘beter als’, wat is correct?

Beide!

In het voorjaar van 2021 zijn de spellingsregels aangepast en zijn volgens de ANS (Algemeen Nederlandse Spraakkunst; de grote maatstaf voor de Nederlandse grammatica) ‘als’ en ‘dan’ evenwaardig.  In de praktijk werd ‘als’ al veel langer gebruikt. Bijvoorbeeld: “Mijn man is groter als ik”.

Maar is het nu dan ook echt beter als voorheen? (kleine knipoog) Belangrijk om weten is dat ‘als’ eerder wordt gebruikt in informeel taalgebruik en in sommige situaties zelfs niet of heel moeilijk zal worden aanvaard.

Dubbele negatie; daar heb ik nooit geen zin in, maar het kan wel!

Klinkt raar? Vind ik persoonlijk ook, ik ben zelf geen fan van dubbele negaties (zoals bijvoorbeeld hierboven ‘nooit geen’), maar het wordt intussen wel als correct taalgebruik beschouwd. Tenminste, alweer in informeel taalgebruik.

Een hele grote verandering van de nieuwe spellingsregels is het uiteindelijk niet.

Jawel hoor, ook ‘een hele grote’ is nu correct taalgebruik. Voorheen werd enkel ‘een heel grote’ aanvaard in de Nederlandse grammatica. En dus mag je nu ook bijwoorden vervoegen en kan zowel ‘heel’ als ‘hele’.

Let wel: dit is niet altijd mogelijk. Sommige bijwoorden kan je nu eenmaal niet vervoegen. Zo kan je bijvoorbeeld niet zeggen: “Een erge leuke wijziging in de Nederlandse grammatica”. In dit geval blijft “Een erg leuke wijziging” de enige correcte constructie.

Hen of hun; een letter van verschil. Of zelfs helemaal niet.

Het verschil tussen hen en hun is nu veel kleiner als vroeger (oké, toegegeven: ik vind het nog steeds bizar klinken, die ‘als’.  Ik moet er echt nog wat aan wennen, aan die nieuwe regels 😉). Nu mag je gerust zeggen: “Ik heb hen goed advies gegeven.”

Voor alle nieuwe regels geldt de vuistregel: gebruik de nieuwe vormen enkel in informeel taalgebruik. Dus voor formele teksten houd je je best nog steeds aan de oude regels, zo voorkom je risico’s op fouten en onnodige discussies.

Eerste hulp bij taal.

Twijfel je soms aan zinsconstructies, spelling, correct taalgebruik,….? Uiteraard. Dat doen we allemaal. Ja, zelfs een copywriter twijfelt soms en heeft dan ook hulpmiddeltjes om de twijfel te doen omslaan in zekerheid. Want we zijn meestal nogal kommaneukers, het moet juist zijn.

Benieuwd naar mijn hulpmiddeltjes?
Ik lijst hier graag enkele voor je op die je zelf ook kan gebruiken:

Deze websites zijn voor iedereen gratis te raadplegen.

Uiteraard is bovenstaande lijst maar een kleine greep uit de mogelijke hulpmiddelen voor correct taalgebruik.

Wil je zeker zijn van correct taalgebruik, treffende woorden en teksten die hun doel bereiken? Kies dan zeker voor het hulpmiddel bij uitstek: een copywriter!

Neem contact op voor meer info.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *